Verotus

Miten 4H-yrittäjä maksaa veroja?

 4H-yrittäjä maksaa tuloistaan veroa. Arvonlisäverovelvollisuutta ei ole, koska 4H-yrityksen myynti jää alarajan alle.

4H-yrittäjä ilmoittaa tulot jälkikäteen verottajalle veroilmoituksessa. Tiedot veroilmoitukseen saa 4H-yrityksen kirjanpidosta. Kirjanpito kuitteineen pitää säilyttää kuuden vuoden ajan.

Jos 4H-yrittäjällä ei ole Y-tunnusta, kyse on itsenäisestä tulonhankkimistoiminnasta.

  • Yritystoiminnan tulos ilmoitetaan tavallisessa veroilmoituksessasi kohdassa ”muut ansiotulot.” Lisätietoihin voi kirjoittaa, että kyse on 4H-yrityksestä.

Veroilmoitustietojen korjaaminen on muuttunut. Lomake 50A (Ansiotulot ja niihin tehtävät vähennykset) korvaa osittain esitäytetyn veroilmoituksen ilmoitusosan. Tällä lomakkeella ilmoitetaan ja tehdään muutokset esitäytettyyn veroilmoitukseen mm. seuraavista tiedoista:

-       palkat, palkkiot ja korvaukset

-       muut ansiotulot (kohta 6)

-       palkkatulojen tulonhankkimismenot

-       muiden työtulojen tulonhankkimismenot (kohta 8.5)


  • Veroilmoituspyyntö tulee verottajalta automaattisesti, jos on saanut verokortin. Verokortin voit myös pyytää verotoimistosta. Alle 16-vuotiaille verokorttia ei lähetetä automaattisesti. Se kannattaakin tilata heti 4H-yritystoiminnan alkaessa, jotta saa myöhemmin myös veroilmoituslomakkeen.
  • Veroja maksetaan verokortissa olevan ansiotulon veroprosentin mukaisesti. Usein nuoret voivat ansaita jonkin verran nollaverolla.
  • Tarvittaessa verottaja verottaa seuraavana vuonna.
  • 4H-yrittäjä ei liitä mukaan kuitteja tai tositteita – verottaja pyytää niitä tarvittaessa.

Jos 4H-yrittäjällä on Y-tunnus, hän on yksityinen elinkeinonharjoittaja

  • Tulot, menot ja tulos ilmoitetaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa. Verottaja lähettää pyynnön/lomakkeen automaattisesti.
  • Jos 4H-yrittäjä vähentää autokuluja elinkeinotoiminnan verotuksessa, siitä on veroilmoituksessa erillinen kohta (sivu 3, kohta 10). On huomioitava, että 4H-yrittäjä oikeasti käyttää itse autoa yritystoiminnan harjoittamiseen (mm. omistaa ajokortin).
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen täyttöön voi kysyä apua verotoimistosta yritysverotuksen puolelta.
  • Y-tunnuksen hakemisen yhteydessä 4H-yrittäjä on ilmoittautunut verottajan ennakonperintärekisteriin. Verottaja voi periä ennakkoveroa arvioitujen tulojen mukaan. Useimmiten 4H-yrityksiä kuitenkin verotetaan vasta jälkikäteen.

Jos veroilmoituslomake ei tule automaattisesti, hae se osoitteesta www.vero.fi. Tulot pitää ilmoittaa verottajalle joka tapauksessa, ja se on aina yrittäjän omalla vastuulla.

Veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on merkitty veroilmoituslomakkeeseen. Alaikäisen 4H-yrittäjän huoltajilta tulee olla allekirjoitukset veroilmoituslomakkeessa, vaikka sille ei ole olemassa erikseen merkittyä kohtaa.

 Jos 4H-yrittäjä tarvitsee lisäaikaa veroilmoituksen jättämiselle

Omaveron etusivu ja sivun oikealla Kaikki toiminnot -painike ->Hakemukset otsikon alta löytyy Lisäaika veroilmoituksen antamiseen -> pääsee tekemään hakemuksen lisäajalle


Toimiminen 4H-yrittäjänä vai työsuhteessa?

Jos on ollut samalla työnantajalla aiemmin työsuhteessa ja saanut palkkaa niin silloin ei voi 4H-yrittäjänä alkaa tehdä samaa työtä.

Verottajan näkökanta tässä on, että kierretään palkan sivukuluja.

 Jos kysymyksessä olisi uusi kuvio eli ei olisi ollut työnantajalla aiemmin töissä niin siinä tapauksessa tämä olisi ok.


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.