Y-tunnus

Mikä on Y-tunnus

Yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Yritys- ja yhteisötunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-8. Y-tunnus yksilöi yrityksen, aivan kuten henkilötunnus on jokaisen ihmisen henkilökohtainen tunniste.

Y-tunnuksia hallinnoidaan Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ja verohallinnon yhteisesti ylläpitämässä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ). Toisin kuin luonnollisten henkilöiden henkilötunnukset, Y-tunnukset ovat saatavilla täysin julkisesta YTJ:n tietopalvelusta. Yrityksen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin tai työnantajarekisteriin, on liikekirjeissään ja lomakkeissaan (esim. laskuissa ja kuiteissa) mainittava Y-tunnus.

Miten tunnuksen saa?

Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus (Y3 lomake) kirjataan yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Yksittäiselle ihmiselle eli luonnolliselle henkilölle annetaan Y-tunnus, jos hän toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Tällöin Y-tunnus on henkilökohtainen. Se ei siirry esim. myytäessä liiketoiminta toiselle tai yritysmuodon muuttuessa.

4H-yrittäjä ilmoittautuu Y3-lomakkeella ennakonperintärekisteriin (ei muihin rekistereihin). Y3-lomakkeeseen täytetään kotipaikka, henkilötiedot, yhteystiedot, tilikausi, verohallintoon ilmoitettava toimiala, ei arvonlisäverovelvollisuutta vähäisen liiketoiminnan perusteella, ennakonperintärekisteriin hakeutuminen, yksinkertainen kirjanpito, ensimmäisen tilikauden arvioitu tulos sekä päiväys ja allekirjoitus. Lisäksi täytetään henkilötietolomake.

Huom. Käytä aina uusinta lomaketta.

Minkä ikäisenä Y-tunnuksen saa?

Y-tunnuksen saamiselle ei ole ikärajaa. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat perustamisilmoitukseen huoltajien suostumuksen ja allekirjoituksen (esimerkiksi Y3-lomakkeen lisätietoihin).

Milloin 4H-yritys tarvitsee Y-tunnuksen?

4H-yritys tarvitsee Y-tunnuksen jos

  • sen myymä palvelu on verotuksessa kotitalousvähennyskelpoista (esim. siivoaminen) tai
  • yrityksen asiakkaita ovat yritykset ja yhteisöt, joita laskutetaan.

Y-tunnus on aina henkilökohtainen, joten ryhmässä toimivat 4H-yritykset eivät voi hakea yhteistä Y-tunnusta.

Y-tunnus lähetetään sinulle postitse muutaman viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Voit tarkistaa y-tunnuksesi huomattavasti nopeammin osoitteessa www.ytj.fi. Kirjoita hakukenttään sukunimesi ja etunimesi. Lisäksi löydät y-tunnuksesi OmaVerosta heti, kun se on sinulle myönnetty


Y3-lomakkeen perusosassa sivulla 2/4 Verohallintoon ilmoitettavan päätoimialan koodin voit katsoa täältä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.